Ο Νικόλαος Κεντεποζίδης, Ογκολόγος – Παθολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, την εξέλιξη των φαρμακευτικών παραγόντων, για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο σημαντικά ιατρικά προβλήματα των ανδρών. Μάλιστα στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι σε ένα πλήθος 1.000 αντρών νοσούν οι 214. Πολλοί νέοι φαρμακευτικοί παράγοντες βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν αποδείξει σημαντική βελτίωση στην ολική επιβίωση όσων ανέπτυξαν τη νόσο παρά τον χειρουργικό και φαρμακευτικό ευνουχισμό.

Λαμβάνεται από στόματος και εμπλέκεται στη βιοσύνθεση των ανδρογόνων και οιστρογόνων. Η αμπιρατερόνη αναστέλλει την ενζυμική δραστηριότητα της 17α-υδροξυλάσης και της C17, 20-λυάσης στη βιοσύνθεση της τεστοστερόνης στους όρχεις, στα επινεφρίδια και στα προστατικά καρκινικά κύτταρα. Πρέπει να συγχορηγείται με πρεδνιζόνη ώστε να εξουδετερώνονται οι παρενέργειες που σχετίζονται με την έκθεση σε αλατοκορτικοειδή. Εχει λάβει έγκριση από τον FDA των ΗΠΑ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για χορήγηση σε ασθενείς που έχουν λάβει ή όχι χημειοθεραπεία.

Μη στεροειδής ανταγωνιστής ανδρογονικού υποδοχέα που στοχεύει πολλαπλά βήματα στη σηματοδότηση του μονοπατιού του ανδρογονικού υποδοχέα. Αποτελέσματα ειδικών μελετών δείχνουν σημαντική μείωση του PSA κατά 50% σε καρκίνους προστάτη υπό εξέλιξη που δεν είχαν λάβει χημειοθεραπεία και σε 51% των ασθενών που είχαν προηγουμένως λάβει χημειοθεραπεία. Ο FDA και ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός οργανισμός έδωσε έγκριση χορήγησης από στόματος σε ασθενείς που έχουν λάβει προηγουμένως χημειοθεραπεία.

Νικόλαος Κ. Κεντεποζίδης Ογκολόγος – Παθολόγος
Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών